
Prostat kanseri erkeklerde en sık ve dünyada ikinci sıklıkla görülen bir kanser tipidir. Yaşam sürelerinin artması hastalığın daha sık görülmesine neden olurken, tarama ve teşhisteki gelişmeler hastalığın daha sık ve erken dönemde yakalanmasına olanak sağlamıştır.
Risk Faktörleri
En önemli faktörler yaş, ailede prostat kanseri hikayesi ve erkeklik hormonudur (androjen). Ayrıca sedanter (hareketsiz yaşam), siyah ırktan olmak ve hayvansal yağlardan zengin beslenmek diğer risk faktörleridir.
Tanı
Kanda PSA (prostat spesifik antijen) testi ve parmakla rektal muayene ile yapılan kontrollerde anormallik varsa biyopsi alınarak tanı konur.
Kimler PSA Baktırmalı?
50 yaş üstündeki tüm erkekler ve 40 yaş üstü ailesinde prostat kanseri olan erkekler idrar şikayetleri olmasa dahi yılda bir kez PSA baktırmalı ve prostat muayenesi olmalıdırlar.
Hastalığın Belirtileri Nelerdir?
Hastalık hiçbir belirti vermeden çok sinsi seyredebilir. İdrar yapma güçlüğü, idrar akış hızının azalması, geceleri idrara kalkma, menide ya da idrarda kan görülmesi, kemik ağrıları ve bazen sertleşme bozukluğu prostat kanserine işaret edebilir. Ama bu belirtiler hastalığa özgü değildir. İyi huylu prostat büyümesinde de olabilir.
Tedavi
Erken teşhisle beraber tedavisi mümkün bir hastalıktır. Cerrahi, radyoterapi ve hormon tedavisi seçenekler arasındadır. Tedavi kararını vermede hastalığın evresi, biyopsi sonucu, muayene bulguları ve PSA değeri etkilidir.