
Genetik, coğrafi koşullar, beslenme, enfeksiyonlar ve metabolik bozukluklar taş oluşumuna neden olabilir.
Genel Bilgiler
Böbrek taşları erkeklerde kadınlara oranla 3 kat fazla görülür. Yeterince sıvı almamak, ailede taş hikayesi, hareketsiz hayat tarzı taş oluşumunu arttıran faktörlerdir. Yetişkin bireyin, ömür boyunca böbrek taşı oluşturma riski % 20’dir. Bir kez böbrek düşürmüş birinin hayatının belli bir döneminde tekrar taş oluşturma riski % 50’dir.
Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?
- Şiddetli böğür – yan ağrısı
- Mide bulantısı
- Kusma
- İdrarda kan görülmesi (mikroskopik olabilir) genel belirtilerdir.
Temel olarak 5 farklı böbrek taşı vardır;
- Kalsiyum Taşları; böbrek taşlarının %80’inden fazlasını bu taş tipi oluşturur. Büyük çoğunluğunda idrarda kalsiyum atılımı fazladır. Kalsiyum okzalat ve kalsiyum fosfat isminde iki tipi vardır
- Struvite Taşları (%10-15), idrar yolları enfeksiyonu sonucu gelişen taşlardır.
- Ürik asit taşları (%5-10)
- Sistin Taşları(%1)
- Ksantin Taşları
Tedavisi
Başlangıçta iyi sıvı alımı ve ağrı kesiciler ile ağrının azaltılması amaçlanır. Ağız yoluyla alınan ağrı kesiciler yetersiz olursa damardan tedavi verilebilir.
6 milimetreye kadar olan taşlar daha rahat düşebilir. Ama boyut ne olursa olsun ciddi ağrı yapıyor ve hayat kalitesini bozuyorsa veya böbrekte ciddi derece tıkanıklığa yol açıyorsa daha acil tedavi gerekir. Böbrek böbrek fonksiyonlarının bozulmasını engellemektir.
Kendi düşmeyen veya düşemeyecek kadar büyük taşlar cerrahi olarak tedavi edilebilir. Cerrahi açık veya kapalı (endoskopik) yöntemlerle yapılabilir. Günümüzde taşların büyük bir çoğunluğu endoskopik yöntemlerle kolaylıkla tedavi edilebilmektedir.
Ayrıca ESWL (şok dalga tedavisi) ile de uygun olan taşların tedavisi yapılabilmektedir.